שכירים רבים חולמים על יציאה לעצמאות. הרצון להיות המנהלים של עצמכם, לנהל את הזמן שלכם ולהגשים את היכולות שלכם הם חלק מהסיבות הנפוצות שאנשים משתפים בגינם. האם עצמאות מצריכה תכונות ומיומנויות ייחודיות? ואולי הפתרון המתאים לחלק מהאנשים הוא בכלל 'סלשרים'?
יותר ויותר אנשים רוצים לצאת לעצמאות אך מלאים בפחדים וחששות מפני הלא נודע והסיכונים האפשריים. כדי לבחון האם צעד זה יהיה נכון עבורכם, כדאי לדעת שבעצמאות אמנם יש המון חופש בחירה, מימוש של הפוטנציאל האישי, צמיחה אישית, תחושת ערך, גמישות, קבלת החלטות עצמאית אך גם לא מעט אתגרים וקשיים.
מה הן התכונות שחשוב שיהיה לכם כדי 'לצאת' לעצמאות?
משמעת עצמית גבוהה: כעצמאים, אתם הבוסים של עצמכם, אין מנהלים ולא נותנים דין וחשבון לאף אחד חוץ מאשר לעצמכם. זה נשמע מלהיב וכיף, אך בפועל לא כל אחד מסוגל להביא תוצאות ללא ניהול, פיקוח והנעה מצד ממונה. יש הרבה אנשים מוכשרים ויצירתיים שלכאורה יצליחו מאוד כעצמאיים, אך אין להם משמעת עצמית ולכן יתקשו לתת תפוקות גבוהות. אנשים אלו, חייבים מנהל שיניע אותם לפעול ולכן אנשים מסוג זה יתקשו לנהל עסק.
נכונות להכנסה חודשית שאינה קבועה: שלא כמו בעולם השכירים, בעולם העצמאים ההכנסה החודשית משתנה מחודש לחודש. יש חודשים יותר מוצלחים, יש פחות ולעיתים מדובר גם בתקופות של מספר חודשים בהם יש ירידה בהכנסות כמו בחודשי הקיץ, חגים וכד'. אם אתם אנשים שזקוקים להכנסה קבועה וצפויה מראש מדי חודש, אתם עלולים לחיות בלחץ מתמיד. לעיתים גם מי שכן יכול בפועל לחיות עם הכנסה משתנה, לא מסוגל להתמודד עם תחושת אי הוודאות שיש.
סבלנות והתמדה: בניית עסק עצמאי הוא תהליך שאורך זמן ומצריך סבלנות, התמדה וגם בשלות. התוצאות אינן מיידיות ולוקח זמן לקטוף את הפירות ולהגיע לאן שאנחנו באמת רוצים. ההתמדה חשובה לא רק בשלב של בניית העסק אלא לאורך כל הדרך. ההתמדה חייבת לבוא לידי ביטוי בשיווק, פיתוח שירותים/ מוצרים חדשים, למידה של ידע חדש, מתן שירות ברמה גבוהה, חדשנות ועוד. תשאלו את עצמכם: האם אתם מסוגלים להיות סבלניים ולהתמיד?
בדידות: מי שאוהב לעבוד בחברת אנשים וחושב טוב יותר בתוך צוות ועם ממשקים רבים יתקשה לעבוד לבד. לעיתים העצמאות מגיעה עם תחושת בדידות, יש מי שמתרגל לכך ויש מי שלא.
חוסן נפשי גבוה: ניהול עסק עצמאי מביא אתו התמודדויות רבות ומגוונות שלא תמיד נתקלים בהן כשכירים, כגון אי וודאות, תנודות בהכנסות, קשיים בלתי צפויים, קבלת החלטות מהירות ומורכבות, התמודדות עם תחרות ועוד. חוסן נפשי גבוה מאפשר להתמודד עם האתגרים הללו. האם אתם בעלי 'לב חזק'?
נכונות לעבודה קשה ומאומצת: בתקופת הקמת העסק נדרשות שעות רבות של עבודה וגם לאחר ההקמה יש פעמים רבות תקופות מאוד עמוסות. לא מדובר רק בשעות רבות אלא גם בעבודה מאומצת.
ריבוי תפקידים: עסק עצמאי שמתחיל ומסתיים באדם אחד דורש מאיתנו לעסוק בהמון דברים במקביל מלבד השירות/ המוצר שאנו מעניקים ללקוחות שלנו. אנו הופכים להיות מנהל הכספים והגבייה של העסק, מנהל השיווק, מנהל השירות והמכירה, מנהל הפיתוח העסקי ועוד. יש אנשים שמאוד רוצים לצאת לעצמאות אך ריבוי התפקידים לא מתאים למי שהם. כשהעסק מתפתח אפשר להשתמש במיקור חוץ לצריכת שירותים רבים ולשלם עבורם אך בתחילת הדרך תאלצו לעשות משימות רבות בעצמכם כדי לחסוך במשאבים.
תחושת מסוגלות ואמונה עצמית: אלה מהוות את עמוד השדרה והמנוע הפנימי ביציאה לעצמאות. כשהתכונות הללו חסרות אי אפשר לצאת לדרך גם אם יש רצון גדול. אז האם אתם מאמינים בעצמכם?!
'סלשרים': פתרון אפשרי
סלשרים (Slashers) הם אנשים שמשלבים עבודה כשכירים לצד עיסוק עצמאי או פרילנסרי, מתוך רצון לגוון את מקורות ההכנסה שלהם ולממש תחומי עניין שונים, כמו למשל מעצב גרפי/צלם/מרצה. המודל הזה מאפשר ליהנות מיתרונות כמו יציבות וביטחון כלכלי מעבודה כשכירים לצד חופש יצירתי וגמישות הנלווים לעיסוק העצמאי. האופציה הזו טובה גם כפתרון ביניים בדרך לעצמאות, עבור כל מי שחושש לצאת לדרך עצמאית באחת. בנוסף, כך תוכלו לפתח מיומנויות שונות וליצור רשת קשרים מגוונת, מה שיגדיל לכם את אפשרויות הקריירה שלכם ואת היכולת להסתגל לשינויים בשוק התעסוקה.
לסיכום, אם אתם שוקלים לצאת עצמאות בדקו האם אתם מבינים את המשמעות המלאה של בניית וניהול עסק ומה הוא ידרוש מכם. שוחחו עם עצמאים אחרים, הבינו לעומק את היתרונות החסרונות ואל תהססו להיעזר באיש מקצוע שילווה אתכם בתהליך. שקלו גם את האפשרות להיות 'סשלרים' באופן קבוע או זמנית עד שתרגישו שאתם יכולים להיות עצמאים 'על מלא'.
*אולי יעניין אתכם לקרוא עוד על ההבדלים בין שכיר לעצמאי
קרדיט תמונה: shutterstock