הפורום הכלכלי העולמי: שוק התעסוקה העתידי כבר כאן

הדו"ח השנתי, מטעם הפורום הכלכלי העולמי, מציג תחזית כלכלית ותעסוקתית לשנים הקרובות. אלו משרות צפויות להיעלם משוק התעסוקה ואלו ישגשגו? אלו כישורים ומיומנויות יידרשו כדי להצליח בשוק התעסוקה העתידי והאם תם עידן הפקידות?

 

 

ההנחה העיקרית העולה מן הדו"ח היא כי ההתקדמות הטכנולוגית והדינמיקה הגיאופוליטית תיצור קבוצה חדשה של מנצחים ומפסידים בכלכלות מתקדמות ומתפתחות כאחד. הפער הדיגיטלי בין מדינות בעלות הכנסה גבוהה ונמוכה יגרום למדינות וקהילות פגיעות להישאר מאחור, מבודדות דיגיטלית מפריצות דרך והבינה המלאכותית תשפיע על הפריון הכלכלי, הפיננסים, החינוך והבריאות, כמו גם על יצירת מקומות עבודה חדשים והיעלמותם של תפקידים אחרים. השאלה המעניינת היא כיצד כל זאת ישפיע עלינו?

 

סקר 'עתיד המשרות' בחן את נקודת המבט של 803 חברות (המעסיקות יחד יותר מ-11.3 מיליון עובדים),27 אשכולות תעשיות ו-45 כלכלות מכל אזורי העולם ומתייחס לתחזית השנים 2023-2027 וניכר כי ההשפעה של רוב הטכנולוגיות על מקומות עבודה צפויה להיות חיובית במהלך חמש השנים הקרובות. ניתוח ביג דאטה, שינויי אקלים, טכנולוגיות ניהול סביבתיות וכן אבטחת סייבר צפויים להיות המניעים הגדולים ביותר לצמיחת משרות חדשות. 

 

אימוץ טכנולוגיות חדשות
אימוץ טכנולוגיות חדשות יישאר מניע מרכזי לשינוי עסקי בחמש השנים הקרובות, למעלה מ-85% מהארגונים שנסקרו מזהים את הצורך באימוץ המוגבר של טכנולוגיות חדשות והרחבת הגישה הדיגיטלית כמגמות שיובילו לשינוי בארגון שלהם. המגמות המשפיעות ביותר הן מאקרו-כלכליות וכוללות את עליית יוקר המחיה והצמיחה הכלכלית האיטית. 

 

 יותר או פחות משרות?
ההשפעות הגדולות ביותר של יצירת מקומות עבודה ובמקביל היעלמותן של אחרות, יהיו חלק ממגמות סביבתיות, טכנולוגיות וכלכליות. האימוץ המוגבר של טכנולוגיות חדשות והגישה הדיגיטלית צפויים להניע את צמיחת העבודה ביותר ממחצית החברות שנסקרו, במקביל להפיכת משרות קיימות ללא רלוונטיות בחמישית מהחברות. 

 

השפעה
כחלק מאימוץ טכנולוגיות חדשות, מחשוב ענן ובינה מלאכותית תופסים מקום משמעותי. יותר מ-75% מהחברות מעוניינות להטמיע את הטכנולוגיות הללו בחמש השנים הקרובות. פלטפורמות ואפליקציות דיגיטליות ישולבו אצל 86% מהחברות ומסחר אלקטרוני וסחר דיגיטלי צפויים לקחת חלק פעיל על ידי 75% מהעסקים. הטכנולוגיה השניה שצפויה לבלוט היא בתחום החינוך, כאשר 81% מהחברות מעוניינות לאמץ את הטכנולוגיות הללו עד 2027. 

 


טכנולוגיות חקלאות, פלטפורמות ואפליקציות דיגיטליות, מסחר אלקטרוני וסחר דיגיטלי וכן בינה מלאכותית יגרמו לשינוי משמעותי בשוק העבודה, כאשר רוב החברות חוזות התייתמות משרות בארגונים שלהן, במקביל נראה גידול במשרות הטכנולוגיות. צפי הנטישה הגבוה ביותר הוא בתחום המשרות בענפי שרשרת האספקה, התחבורה, המדיה, הבידור והספורט. 

 

אוטומציה

עסקים רבים מתכוונים להכניס אוטומציה לפעילותם 34% מכלל המשימות יבוצעו על ידי מכונות, כאשר 66% הנותרים יבוצעו על ידי בני אדם. בינה מלאכותית מהווה מניע מרכזי בהיעלמותן של משרות על ידי כ- 75% מהחברות ומאידך לצמיחתן של משרות חדשות בשוק העבודה.

 

התפקידים שהכי יושפעו

התפקידים הצומחים ביותר ביחס לגודלם כיום מונעים על ידי טכנולוגיה, דיגיטליזציה וקיימות. רוב התפקידים הצומחים ביותר הם תפקידים הקשורים לטכנולוגיה. מומחי בינה מלאכותית ולמידת מכונה נמצאים בראש רשימת המשרות הצומחות במהירות, ואחריהן מומחי קיימות, אנליסטים של בינה עסקית ואנליסטים של אבטחת מידע. גם מהנדסי אנרגיה מתחדשת, מהנדסי התקנת אנרגיה סולארית ומהנדסי מערכת הם תפקידים שצומחים במהירות יחסית, כאשר כלכלות עוברות לכיוון אנרגיה מתחדשת.

 

פופולריות תפקידי הפקידות או המזכירות ירדו משמעותית ובינהם פקידי בנק, פקידי דואר, קופאים ומזיני נתונים שונים. בנוסף, ירידה צפויה גם בתפקידי אבטחה, מפעל ומסחר מסורתיים. ארגונים שנסקרו צופים 26 מיליון פחות משרות עד 2027 בתפקידי שמירה וניהול המונעים בעיקר על ידי דיגיטליזציה ואוטומציה.

 

גידול משמעותי צפוי בתחומים: חינוך, חקלאות ומסחר דיגיטלי. משרות בענף החינוך צפויות לגדול בכ-10%, מה שיוביל ל-3 מיליון משרות נוספות למורים לחינוך מקצועי ולמורים באוניברסיטאות והשכלה גבוהה. משרות לאנשי מקצוע בחקלאות, במיוחד מפעילי ציוד חקלאי, צפויות לעלות בכ-30%, מה שיוביל ל-3 מיליון משרות נוספות. צמיחה של כ-4 מיליון תפקידים בעלי אפשרות דיגיטלית, כגון מומחי מסחר אלקטרוני, מומחי טרנספורמציה דיגיטלית ומומחי שיווק ואסטרטגיה דיגיטליים, צפוייה אף היא.

 

כישורים ומיומנויות 

חשיבה אנליטית וחשיבה יצירתית נותרו הכישורים החשובים ביותר לעובדים בשנת 2023 וימשיכו להיות בשנים הקרובות. חשיבה אנליטית נחשבת למיומנות ליבה על ידי יותר חברות מכל מיומנות אחרת. חשיבה יצירתית ומיומנות קוגניטיבית נמצאת במקום השני, ושלוש המיומנויות: מסוגלות עצמית (חוסן), גמישות וזריזות (מוטיבציה ומודעות עצמית) וסקרנות ולמידה לכל החיים - מדורגים יחדיו במקום ה-3. בנוסף התכונות הבאות: אמינות, תשומת לב לפרטים, אוריינות טכנולוגית, אמפתיה, הקשבה פעילה, מנהיגות והשפעה חברתית -נמצאו חשובות אף הן.

 

שישה מתוך 10 עובדים יזדקקו להכשרה לפני 2027, אך רק למחצית מהעובדים קיימת כיום גישה להזדמנויות הכשרה מספקות. שני שלישים מהחברות מצפים לראות החזר על ההשקעה בהכשרת מיומנויות בתוך שנה מההשקעה, בין אם דרך ניידות מוגברת בין תפקידים, שביעות רצון מוגברת של עובדים או שיפור הפריון של עובדים.

 

הכישורים שחברות מדווחות על גדלות בחשיבות המהירה ביותר לא תמיד באה לידי ביטוי באסטרטגיות. מעבר לכישורים הקוגניטיביים המדורגים המובילים הם שני מיומנויות אשר חברות מעדיפות עדיפות הרבה יותר ממה שהיו מופיעות על פי חשיבותן הנוכחית לכוח העבודה שלהן: AI ו- Big Data, כמו גם מנהיגות והשפעה חברתית. 

 

חברות מדרגות AI ו- Big Data במקומות גבוהים יותר באסטרטגיות הכישורים שלהן מאשר בהערכתם של כישורי הליבה ומדווחים כי הם ישקיעו כ -9% ממאמצי ההשתתפות שלהם בה ונראה כי הוא נוטה להיות מרכיב חשוב יותר. 


מעבר בין תפקידים

שוק העבודה העולמי נמצא באמצע שינוי עמוק ויכולתם של עובדים לעבור לתפקידים חדשים הופך חיוני ע"מ לשמור על תעסוקתם, נתפסת יותר ויותר קריטית לטובת התקדמותם הכלכלית ושיפור רווחתם האישית. מעברי עבודה אלו יובילו לא רק לתעסוקה רציפה אלא גם למשרות טובות ומשתלמות יותר. 

 

כלכלות יכולות לאזן טוב יותר את היצע העבודה אל מול הביקוש, להפחית את האבטלה ולאפשר לעובדים להשיג שכר גבוה  יותר ולספק משרות יציבות במגזרי הצמיחה. יתר על כן, פרואקטיבית מעברי עבודה עוזרים להפחית את ההשפעות השליליות של עקירת עבודה ולהבטיח שעובדים לא יישארו מאחור.

 

סקר הכלכלה נערך בשבעה אזורים גלובליים: מזרח אסיה והאוקיינוס השקט, אירופה, אמריקה הלטינית והקריביים, המזרח התיכון וצפון אפריקה, צפון אמריקה, דרום אסיה ואפריקה.  במקומות אלו נבדקו נתונים על שינויי קריירה בעקבות פרסומי משרות מקוונים. ונמצאו שלוש מגמות עיקריות: הצמיחה המהירה של מעבר לדיגיטל ו-ICT (מידע ומשרות מבוססות טכנולוגיית תקשורת), צמיחה בעבודות בריאות וטיפול ועליה בצורך תפקידיי שירותים עסקיים. 

 

 

לכל אזור וכלכלה יש מאפיינים ייחודיים, למרות זאת בכולם זוהו גם 3 המגמות הבאות:

 

  • טכנולוגיה - המעבר לדיגיטל ולמשרות -ICT כגון מפתח תוכנה, מתחיל בטכנולוגיה אחרת שעוסקת בייעוץ, כגון יועץ טכנולוגי, מגמה מרכזית זו נראית בכל האזורים שנבדקו. 
  • המגמה העולמית השנייה מתבטאת בעלייה בתחומי הבריאות והטיפול כדוגמת רופא, אחות מוסמכת, טכנאים ומנהלים. 
  • המגמה העולמית השלישית היא עליית תפקידי שירותים עסקיים, כגון אנליסט עסקי.

 

שורה תחתונה:
מעברי עבודה מוצלחים בימינו דורשים גישה רב-כיוונית המערבת מעסיקים, עובדים, ממשלות וספקי טכנולוגיה לכוח העבודה. מאמצים משותפים מכל בעלי העניין ושינוי תרבותי הרואה בלמידה כדרך חיים, יובילו לבניית כוח עבודה עמיד וסגתלן המסוגל לנווט את עתיד שוק העבודה. 
 

 

קרדיט תמונה: shutterstock