השפעת 'חרבות ברזל' על מצב שוק התעסוקה

שוק התעסוקה שוב סופג טלטלה והפעם בעקבות מלחמת 'חרבות ברזל'. תקופה של חוסר וודאות בהכרח מובילה גם לשינויים בשוק התעסוקה. חלק מהעסקים מוציאים עובדים לחל"ת, אחרים תוהים אם לצמצם כוח אדם. מהי תמונת המצב אצלנו ב"דרושים IL" ומה חשוב שתדעו על מצב השוק בתקופה הקרובה?

 

 

שוק התעסוקה היה בשלבי התאוששות מתקדמים מתקופת נגיף הקורונה והנה הגיעה עלינו תקופת מלחמה מאתגרת, אשר מעוררת אצלנו פחדים וחששות לגבי העתיד לבוא והמשמעויות הקיומיות שלנו, כולל בתחום הפרנסה. אז אנחנו כאן כדי להציג בפניכם את המצב העדכני של שוק התעסוקה, את זכויותיכם וגם את אפשרויות התעסוקה הקיימות.

 

כ-10,000 עובדים ממגוון תחומי עיסוק ותחום האופנה בראשם, כבר הוצאו לחל"ת מאז תחילת הלחימה והמגמה רק צפויה להתרחב בהתאם למתווה הפיצויים לעסקים עליה יחליט משרד האוצר. באופן טבעי, היצע המשרות לאיוש ירד בשוק התעסוקה בכ- 15%, הירידה המשמעותית עפ"י נתוני דרושים IL הינה בתחומי המכירות, האדמיניסטרציה וההנדסה. עם זאת, תחום המכירות והאדמיניסטרציה נותרו התחומים בהם היצע המשרות הוא עדיין גבוה ביחס ליתר התחומים.

 

 

לאור המצב החלטנו להירתם למאמץ הלאומי ולפתוח שלוש קטגוריות ייעודית למצב החירום של מדינתנו. קטגוריה אחת בשם "התנדבות" בה המעוניינים להתנדב יכולים לבחור מתוך היצע משרות מה שמתאים להם ומעסיקים, העומדים בתנאי הסף, יכולים לפרסם בחינם משרות. קטגוריה נוספת שנפתחה נקראת "משרה זמנית" והיא מתאימה במיוחד למחוסרי עבודה ולמעסיקים שצרכיהם בתקופה זו השתנו והם זקוקים לאיוש מהיר וזמני. הקטגוריה השלישית והאחרונה היא "משרה חיונית לשעת חירום" והיא מיועדת למפעלים וחברות אשר הוגדרו כחיוניות בעת לחימה ומציעות בעת זו משרה. אופציה נוספת אשר עומדת לרשותכם היא משרות ללא צורך בקו"ח. אנחנו מזמינים אתכם להשתמש באפשרויות אלו בעת זו.

 

 

מה עוד אתם צריכים לדעת בתקופה זו?

 

צו 8

  • אסור לפטר עובד שנקרא לשירות מילואים במהלך השירות ובמשך 30 יום לאחריו.
  • עובד אשר נקרא לשירות מילואים, זכאי לתגמול מהמוסד לביטוח לאומי בגובה שכר העבודה הרגיל, בכפוף לוותק ולמשך תקופת המילואים.

 

היעדרות וצמצום פעילות

  • חל איסור לפטר עובד שהוראות כוחות הביטחון אוסרות עליו להגיע למקום העבודה.
  • אין חובה חוקית לשלם שכר לעובד שנעדר מהעבודה בשל מצב בטחוני.
  • צמצום היקף משרה או הפחתה בשכר, גם כאשר עסק נמצא במצב כלכלי קשה, נחשבים כהרעת תנאי ההעסקה.

 

חל"ת ודמי אבטלה

עפ"י המוסד לביטוח לאומי עובדים שכירים שהוצאו לחל"ת בעקבות המלחמה, יכולים להיות זכאים לדמי אבטלה בתנאי שהוצאו ביוזמת המעסיק לתקופה של לפחות 30 יום. התנאי הנוסף הוא שלא נותרו לעובד יתרת ימי חופשה אלא רק בסיום מימוש יתרת ימי החופשה. תנאי אחר אשר חייב להתקיים גם בימי שגרה הוא צבירת תקופת אכשרה של לפחות 12 חודשי עבודה כשכיר מתוך 18 החודשים האחרונים לפני הרשמה ראשונית בשירות התעסוקה. (בתקופת האכשרה יכללו רק חודשי עבודה מגיל 18 עד גיל 67. חודשי העבודה לא חייבים להיות רצופים ולא חייבים להיות ממעסיק אחד)

 

*הבהרה: עובד עשוי להיות זכאי לדמי אבטלה אם הוצא לחופשה ללא תשלום (חל"ת),במקרה בו העובד בחר לצאת לחל"ת הוא אינו זכאי לדמי אבטלה.