עד לא מזמן השכלה אקדמית היתה פרמטר חשוב לסינון ולגיוס עובדים בענפים רבים בשוק העבודה, אבל לאחרונה קיימת מגמה עקבית של שינוי, עם דגש הולך וגובר על בחירת עובדים על בסיס מיומנויות וכישורים. איך זה קורה? מה מוביל לזה? ומה ההשלכות עליכם, העובדים?
מה שרלוונטי היום- כבר לא מעודכן מחר
ההתפתחות המהירה של הטכנולוגיה מביאה לקצב מטורף של שינויים- וככל שטכנולוגיות חדשות צצות, התפקידים מתפתחים והצרכים של החברות משתנים- מה שהופך את תוכניות הלימודים למיושנות ולא מעודכנות. המעסיקים מצפים מהעובדים שילמדו מהר, שיסתגלו לשינויים ושירכשו בזריזות מיומנויות חדשות. במילים אחרות, שוק העבודה דורש מועמדים בעלי מומחיות מעשית ויכולות אישיות, ללא קשר להשכלה הפורמלית שלהם.
מיומנויות כמנבא לביצועים
בעוד שתואר אקדמי מספק ידע, הוא לא בהכרח משקף יכולת או פוטנציאל לבצע משימות ביעילות. לעומת זאת, גיוס המבוסס על כישורים מאפשר דיוק רב יותר לחיזוי הביצועים הפוטנציאליים של המועמד. הנושא הזה קיבל חיזוק בסקר של לינקדין 1611 מגייסים השתתפו בסקר וגם 403 מנהלים מקצועיים, מ- 20 מדינות שונות.
מספר נתונים מאוד מעניינים עלו בהקשר הזה בסקר: בהשוואה לנתונים מלפני 3 שנים, יש עליה של 25% בסבירות שמגיייסים יחפשו מועמדים בלינקדאין על פי כישורים ומיומנויות אישיות. ויש עליה של 50% בסיכוי לבצע חיפושים ברשת על פי כישורים, מאשר על פי שנות ניסיון. זאת ועוד, 75% מהמגייסים חוזים שב-18 החודשים הבאים גיוס על פי כישורים ותכונות אישיות יהפוך לעדיפות ראשונה בארגון שלהם.
גיוון ושיוויון הזדמנויות
יש קונצנזוס גובר שהסרת הדרישה לתואר אקדמי היא גורם מוביל עבור גיוס שיוויוני יותר ושל אוכלוסיה מגוונת יותר. למרבה השמחה, יש בארגונים יותר ויותר הבנה שהעובדה שלעובד מסויים אין תואר ראשון לא הופך אותו לחסר כישורים או פוטנציאל להצליח בעבודה, נהפוך הוא, עובדים רבים ללא השכלה אקדמית, אבל בעלי ניסיון, מתפקדים כמו בוגרי תארים במדדים קריטיים כמו פרודוקטיביות.
העברת הפוקוס מהשכלה גבוהה למיומנויות היא בעלת פוטנציאל חיובי לגיוון בכוח העבודה ומעסיקים יכולים לנצל כך מאגר מגוון וגדול יותר של מועמדים.
ואם נחזור לסקר של לינקדאין, כבר כיום 20% מהמשרות שמתפרסמות בלינקדאין בארה"ב כבר לא דורשות תואר ראשון כדרישת חובה. בחצי השנה האחרונה, הכמות של המשרות הללו עלתה ב- 30%.
אז מה המשמעות של כל זה עבורכם?
נתחיל בבשורה הטובה והמתבקשת- אם אתם עובדים שאין להם תואר אקדמי מכל סיבה שהיא, יותר ויותר משרות/חברות שהיו חסומות בפניכם עד היום, עשויות להיות רלוונטיות בקרוב, וזאת בתנאי שיש לכם רקע מקצועי בתחום וכישורים רלוונטיים.
אם אתם מגייסים, הבשורה היא שכנראה יהיה לכם קצת יותר מאתגר לסנן מועמדים מעכשיו והלאה. זיהוי נכון של כישורים, מיומנויות ותכונות אופי הוא הרבה יותר מורכב מאשר בדיקה אם למועמד יש או אין השכלה גבוהה.
מה שמוביל לבשורה קצת פחות משמחת עבור מחפשי העבודה- אם לגייס עובדים חדשים על פי כישורים יהיה מאתגר יותר, הגיוני לצפות לתהליכי גיוס מורכבים יותר- אולי כמות גדולה יותר של שלבי סינון וראיונות, דרישה גוברת להגשת תרגילים, משימות בית ומצגות, בקשה לקבל תיק עבודות, ימי נסיון, מבחנים ועוד... כל אלה במטרה לזהות בהצלחה ועם מינימום הטיות את הכישורים הרלבנטיים, ולאפשר למעסיקים לקבל החלטות מדוייקות ומושכלות יותר.
שורה תחתונה: העליה בגיוס מבוסס כישורים מסמנת שינוי משמעותי מהגישה המקובלת של הערכת השכלה גבוהה כסמן עיקרי של הפוטנציאל. ככל ששוק העבודה הופך ליותר דינמי, כך מעסיקים מכירים יותר בערך של היכולת ללמוד תוך כדי עבודה וכך זה דורש מכם, העובדים, להבין שאין אופציה כזאת של להפסיק ללמוד... כדי להישאר רלוונטיים בשוק העבודה תידרשו למחוייבות מתמשכת של פיתוח עצמי, למידה ורכישת מיומנויות חדשות, אחרת כנראה תגלו שהערך המקצועי שלכם הולך ויורד, וזה, לכל הדעות, לא רצוי כלל.