החברה זקוקה למנהל חדש ואתם מתלבטים האם לקדם מנהל מתוך החברה או לגייס עובד חדש? לפניכם יתרונות וחסרונות לכל אחת מהאפשרויות שיקלו על בחירתכם
הגיע הזמן לאייש תפקיד בכיר בצוות ויש לכם שתי אפשרויות: לקדם מישהו מתוך החברה, או לחפש מועמד מתאים מחוץ לחברה. מה עדיף? מנהלי משאבי אנוש מתמודדים עם השאלה הזו כל הזמן, ולא פשוט לענות עליה כיוון שיש יתרונות וחסרונות הן לגיוס עובדים חדשים והן לקידום עובדים מתוך הארגון. אז מה עושים?
יתרונות קידום מנהל מתוך החברה
שימור עובדים ומותג מעסיק
קידום מנהל גיוס מתוך צוות אנשי הגיוס שלכם הוא מהלך שתומך בשימור עובדים בחברה ותומך במותג המעסיק. חברה שידועה כמקדמת עובדים היא תמיד בעלת ערך גבוה יותר עבור מועמדים והעובדים עצמם. מהלך הקידום של עובד משפיע באופן חיובי על מעורבות העובדים והגדלת הפרודוקטיביות שלהם, שכן הם יודעים שמסירות ומאמץ, משתלמים.
כשעובד אחד מצליח, כולם מרוויחים. ידוע כי לקידום פנימי יש השפעה חיובית על מורל הצוות מכיוון שזהו אינדיקטור קונקרטי לכך שהארגון שלכם מתגמל עבור ביצועים גבוהים, ועם ביצועים גבוהים יותר מגיעה ההזדמנות לאחריות חדשה או נוספת. אם הגדרתם מדדי ביצוע מרכזיים (מדדי KPI) על מנת לקבוע מי מהעובדים הם בעלי הביצועים הגבוהים ביותר, ייתכן שיש לכם כבר אינדיקציה את מי מומלץ לקדם לתפקיד.
הפחתת עלויות גיוס
קידום עובדים גם מפחית את עלויות הגיוס שלכם, כשמינוי מנהל מתוך החברה מייתר את הצורך בקמפיין גיוס עובדים והעלויות הכרוכות בו כדוגמת עלויות הפרסום של מודעות הגיוס, וחוסך זמן מעבר על קורות חיים, ביצוע ראיונות עם מועמדים ותקופת הכשרה בחברה.
ידע פנימי
קידום עובד מתוך החברה לתפקיד מנהל מספק יתרון נוסף, שכן לעובד כבר קיים ידע הפנימי על החברה ולרוב יש לו מערכות יחסים עם עובדים וידע רב על תהליכים פנימיים, דבר המסייע בהשתלבות מהירה בתפקיד החדש.
ומה עם החסרונות?
תפקיד לא מאויש
החיסרון בקידום עובד על פני גיוס עובד חדש הוא בכך שהתפקיד הקודם של העובד המקודם נותר מיותם ולא מאויש. אי לכך, ייתכן ותצטרכו לגייס עובד חדש שיחליף אותו בכל מקרה...
סטטוס קוו בחשיבה ובגישה
חיסרון נוסף הוא בכך שקידום עובד עלול לייצר סטטוס קוו, כיוון שהצוות עשוי להחיל את אותה חשיבה ואותן גישות שהם השתמשו בהם בעבר. זה עלול להגביל את ההזדמנויות של החברה שלך לנסות רעיונות חדשים או לחשוב מחוץ לקופסה.
תחרות לא בריאה בין העובדים
למרות שגיוס פנימי עשוי להציע תמריצים לצוות ולהניע ביצועים גבוהים, זה יכול גם להגביר את התחרות, דבר שעלול להשפיע לרעה על תרבות החברה וביצועי הצוות. עובדים עשויים להרגיש צורך להתחרות זה בזה כדי להתקדם, מה שעלול לגרום לקונפליקט בין אישי. בנוסף, קידום עובד עלול לגרום לעובדים אחרים להיות חסרי סבלנות לגבי האופציה שלהם עצמם להתקדם.
יתרונות גיוס עובד חדש כמנהל
פיתוח וצמיחת הארגון
לעתים חברה או ארגון זקוקים להחייאה. גיוס מנהלים חדשים מאפיקים חיצוניים יכולה לספק נקודות מבט ורעיונות חדשים שעשויים לתמוך בצמיחה ופיתוח ולהעצים את הארגון כולו. מעסיקים משתמשים לעתים בגיוס חיצוני של מנהלים ועובדים כדי לחזק את הארגון ולפתח אותו באמצעות אנשים בעלי מערכי כישורים נדרשים.
גישה למועמדים נוספים
יתרון נוסף בגיוס עובדים, הוא בכך שהמהלך מאפשר גישה למועמדים פוטנציאליים נוספים. מנהל חדש יכול להביא עמו רשת של קשרים עם מועמדים פוטנציאליים למשרות הבאות בארגון.
הפחתת מתחים ותחרות פנימית
גיוס מנהלים ועובדים מבחוץ עשוי להפחית מתחים ותחרות פנימית בין עובדים ש"נלחמים" על הקידום. זה יכול לנטרל את התחרות הפנימית בין העובדים בארגון שמתחרים זה בזה (ולעיתים מתנגחים ופוגעים באיכות העבודה) על מנת להתקדם, ובכך לשמר דינמיקה צוותית חיובית ומאפשרת.
והחסרונות...
עלויות תהליך הגיוס
חיסרון בגיוס מנהל חדש הוא בכך שתהליך הגיוס כרוך בעלויות רבות כאמור, החל מיצירת ופרסום קמפיין הגיוס, דרך הקצאת משאבים לסינון קורות החיים וביצוע הראיונות עם המועמדים הפוטנציאליים לתפקיד.
איבוד זמן
תהליך גיוס, מעבר לעלויותיו הגבוהות כרוך גם בזמן ממושך. זאת לעומת קידום עובד מתוך צוות הגיוס שמייתר את תהליך ההמתנה לקורות החיים, מעבר עליהם וביצוע ראיונות ממושכים. בנוסף, הוא מקצר את זמן ההכשרה וההיכרות עם תהליכי ומטרות החברה הנדרשים עבור כל מנהל ועובד חיצוני.
היכרות מעמיקה עם המועמד
חיסרון נוסף בגיוס חיצוני הוא שקשה לדעת כיצד העובד החדש יתפקד בפועל ועד כמה הוא מתאים ומביא עמו ערך לתפקיד, וודאי יעברו מספר חודשים עד שתוכלו להתחיל להבחין בתוצאות. קידום מועמד מבפנים לעומת זאת, מייצר לכם שקט בידיעה שאתם מכירים היטב את המועמד ואת הכישורים והכישרונות שלו ויודעים מהו הערך שהוא יוכל לספק לארגון.
אולי יעניין אתכם גם לקרוא על כלים חשובים לגיוס עובדים