חופשת לידה לאבות

העולם המודרני הולך ומשתנה לנגד עינינו ותפיסות חברתיות מסורתיות מפנות את עצמן לתפיסות חדשות המציבות את הפרט וזכויותיו במרכז. אחד השינויים האלו נוגע גם לתא המשפחתי ולמעמדו החדש של האב במשפחה. האבות כיום מעורבים הרבה יותר בגידול ילדיהם, אפילו בגיל הינקות המוקדמת שהיה שמור באופן מסורתי לאימהות

 

חופשת לידה לאבות

 

מה אומר החוק?

אחת ההשלכות לשינויים הללו היא רצונם של יותר ויותר אבות לצאת לחופשת לידה. החוק במדינה מכיר ב"חופשת הלידה" כ"תקופת לידה והורות" בה האבות יכולים להחליף את האימהות לאחר כחודש וחצי של חופשה ולמעשה לקחת בעצמם תקופת לידה והורות של עד תשעה שבועות. שבוע אחד מתוך תשעה שבועות ניתן לנצל מיד לאחר הלידה ובמקביל לאם. בפועל, שיעור נמוך מאוד מהגברים מממשים אפשרות זו.

 

שר האוצר אביגדור ליברמן ושרת התחבורה מרב מיכאלי מקדמים יוזמה  לקידום חופשת לידה לאבות בתשלום מלא, כחלק מתקציב המדינה הקרוב.  במסגרת המתווה החדש תינתן על פי חוק חופשת לידה לאבות החל מהשבוע ה-15 לאחר הלידה והיא תימשך  לפחות 14 יום. התנאי הבסיסי הוא שהאישה תחזור לעבודתה באותו פרק זמן. המתווה המלא מסוכם בימים אלו והוא אמור להיכנס לתקציב המדינה לשנת 2023. תנאי הזכאות של האבות יהיו זהים לאלו של הנשים ויעמדו על מינימום 10 חודשי עבודה מתוך 14 החודשים שלפני יום היציאה לחופשת לידה או 15 חודשים מתוך 22 החודשים האמורים.

 

מה יקרה בפועל?

אם ההצעה תעבור בכנסת, היא תעניק לאבות 14 יום נוספים מעבר לחופשת הלידה שכבר קיימת בחוק, שימומנו על ידי הביטוח הלאומי. כך שבעצם חופשת הלידה בתשלום תוארך בשבועיים - במקום 8 או 15 שבועות בתשלום (תלוי באורך התקופה שבה עבדה האם לפני הלידה), חופשת הלידה בתשלום תוארך ל-10 או 17 שבועות. אגב, במשפחות שבהן אימהות מאריכות את חופשת הלידה שלהן מעבר ל-26 שבועות (מה שדורש את הסכמת המעסיק, שכן הזכאות לחופשת לידה מבחינת המדינה היא עד 26 שבועות ) אבות כלל לא יוכלו לנצל את ההטבה.

 

על פי יוזמי הצעת החוק הצעד התקדימי נועד בראש ובראשונה לצמצם את פערי השכר בין גברים לנשים בשוק העבודה. ואכן ,מחקר שנערך באגף הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, עלה כי שכרן של אימהות בשנה הראשונה לאחר לידת הילד הראשון צונח בכ-30%, בעיקר בשל צמצום היקף המשרה, אך גם עשור לאחר מכן הוא נמוך בכ-28% ביחס לאבות. ההשלכה השנייה והחשובה לא פחות היא כאמור מתן האפשרות לאבות ליהנות מהורות פעילה ולקשר קרוב בינם לבין ילדיהם וכן לאפשר לכל ילדה וילד את הקשר הקרוב עם שני ההורים.  המתווה דורש כאמור את אישור הכנסת ואם הוא יאושר הוא ייכנס לתוקף ב-1 בינואר 2023.