לכל אחד יש מישהו שמכיר מישהו שעובד בחברת סטארט אפ כלשהי ומחכה לאקזיט הגדול. יש אפילו כאלו שמכירים אישית הייטקיסטים שעבדו בסטארט אפ שעשה את האקזיט הגדול והתעשרו בין לילה מרווחי המכירה. אבל למעשה הסיכוי שסטארט אפ אכן יעשה אקזיט הוא נמוך ואפילו מאוד...
על פי הנתונים הענפיים בין שמונים לתשעים אחוז מהסטארטאפים בישראל נכשלים וכמחצית מהם נסגרים. אבל בכל זאת, הסקס- אפיל של העבודה בחברות הסטארט אפ עם הרעיון שיכול לכבוש את העולם, וכמובן הכסף הגדול שממתין מעבר לפינה אם המזל יחייך לחברה, עדיין מושכים את העובדים, בטח הצעירים שבהם. אז איך תעשו את הבחירה הנכונה, בין אופציית עבודה בחברת הייטק מבוססת ויציבה, אך פחות תוססת ודינמית, לבין עבודה בחברת הזנק קטנה עם אנרגיות בשמיים.
הנה לכם כמה נקודות למחשבה:
יציבות תעסוקתית – אם אתם מחפשים יציבות תעסוקתית ועבודה לטווח ארוך הרי שהיתרון המשמעותי ביותר של עבודה בחברה גדולה, הוא היציבות שהיא מעניקה לעובד. חברות סטארט אפ לעומת זאת מאופיינות בחוסר וודאות שכן לרוב הן מגיעות לפרשת דרכים בה הן עושות אקזיט או נסגרות בשל העדר עתיד כלכלי. לחילופין הן יכולות להפוך לבשלות ואז הן הופכות לחברות הייטק סטנדרטיות יותר. כיוון שהדינמיות בסטרטאפים גדולה יותר, נראה כי עובד המעדיף יציבות יותר מהכל יעדיף לבחור בחברת הייטק מבוססת. יתירה מכך, בחברת הייטק גדולה הוא יוכל גם ליהנות מאפשרויות קידום לתפקידים בכירים בתוך הארגון או מעבר רוחבי לתפקידים אחרים.
אחריות ומעורבות – בחברות ההייטק הגדולות ההיררכיה בין דרגי העובדים למנהלים ברורה ומוגדרת. לעומת זאת, בחברות סטארט אפ המתחילות לרוב כחברות קטנות עם צוות עובדים מצומצם, הגבולות פחות מוגדרים ועל כן האחריות והמעורבות גם של העובד הזוטר והצעיר ביותר תהיה גדולה לאין שיעור. עובדים חרוצים ובעלי מוטיבציה יוכלו במהרה להגיע לרמת מעורבות ואחריות גבוהה בחברות הסטארט אפ ולגדול לתפקידים חדשים תוך כדי פיתוח מקצועי וניהולי.
רב גוניות והתנסות בתחומים חדשים – בעוד שבארגונים גדולים העובד נכנס למערכת מסודרת בה הגדרת התפקיד שלו היא מאוד ברורה, הרי שבסטארט אפים קטנים הדברים מתנהלים אחרת. אין הגדרות תפקיד מאוד מובנות וכולם עושים הרבה יותר מהגדרת התפקיד המסורתית שלהם. הדבר מהווה כר פורה ליצירתיות, להעלאת רעיונות חדשים ומעניק לעובד את היכולת לעסוק בעולמות שונים, מהעולמות בהם עסק עד כה.
עבודה מסביב לשעון – מעצם טבעם סטארט אפים מאופיינים כחברות העובדות מסביב לשעון. הן מביאות לשוק יישום טכנולוגי שלא היה קיים לפני כן ומבקשות לצאת איתו החוצה כמה שיותר מהר, לפני שחברות אחרות יעשו זאת לפניהן. המשמעות היא שבסטארט אפים עובדים במרץ רב, דבר המצריך השקעה מרובה מצד העובדים והרבה שעות עבודה. לכן, אם יש לכם ילדים קטנים בבית שזקוקים לכם או שאתם פשוט לא בנויים לעבודה מסביב לשעון, אולי כדאי ללכת על משרה פחות תובענית.
שכר ותנאים – בחברות הייטק מבוססות ועתירות משאבים תיהנו משכר ותנאים טובים יותר מחברות סטארט אפ הנמצאות בתחילת דרכן ונמצאות בשלבים שונים של גיוסי משקיעים לחברה. יחד עם, הסטארט אפים מציעים לעובדיהם חבילות אופציות ומניות, שערכם ירקיע שחקים במידה והסטארט אפ יבצע אקזיט בתוך מספר שנים. בסוף הבחירה כאן תלויה מאד באופי שלכם – האם אתם מוכנים לקחת את הסיכון והרווח הגדול הגלום בצידו, או ללכת על מראש על המשכורת והתנאים הטובים בחברה הגדולה.
אתגר וסיפוק בעבודה – חברות הייטק גדולות הן לרוב חברות מבוססות מוצר או שירות, הפועל בשוק בהצלחה מזה שנים, וכעובדים אתם תהיו חלק ממערך התחזוקה השוטפת. לעומת זאת, סטארט אפים עוסקים לרוב בטכנולוגיות החדשניות ביותר וכך תוכלו להיות חלק מצוות שיביא לשוק את פריצת הדרך הטכנולוגית הבאה, דבר שיעניק לכם עניין וסיפוק אישי ומקצועי.
לסיכום, אם אתה צעירים ואנרגטיים ומוכנים להשקיע לילות כימים במוצר הטכנולוגי הבא, ייתכן וחברת סטארט אפ היא סוג החברה שתתאים לכם. אך, אם אתם מבקשים לעבוד במקום יציב ובטוח בלי הרבה הפתעות בדרך, כדאי לכם לבדוק את האפיק של חברות ההייטק הגדולות והבשלות.