תו ירוק, תחילת התאוששות המשק, נתוני אבטלה גבוהים ומקצועות בביקוש שיא. כל אלו הם רק חלק מהסיכום השנתי שלנו לשנת 2021, אז שנתחיל?
סגרים, חיסונים, וריאנטים ושאר ירקות... אין ספק כי שגרת העולם כולו בשנתיים האחרונות לא דומה לשום שגרה של השנים טרום הקורונה. שוק התעסוקה בעולם כולו עבר תהפוכות וטלטלות לא פשוטות, אצלנו חלקים ממנו נפגעו יותר וחלקים פחות, עם זאת ניתן לומר באופן כללי כי 2021 הייתה יותר יציבה משנת 2020. למדנו להתנהל לצד הקורונה, התחסנו והיה לנו "רק" סגר אחד בתחילת השנה והגבלות לסירוגין.
שוק התעסוקה התחיל להתאושש ומחפשי עבודה ומעסיקים הפנימו ש'ההצגה חייבת להימשך' ואי אפשר לעצור את החיים. חלק מאנשי החל"ת חזרו לעבודה וחלק אחר מצא מקום עבודה חדש, מעסיקים חידשו את הגיוסים והניעו את גלגלי העסקים והארגונים. הדרך להתאוששות מוחלטת של המשק עוד ארוכה, האבטלה עדיין גבוהה ויש עסקים שמתקשים להתאושש מימיי שיא המגיפה. תחום התיירות, המסעדנות, החינוך והתרבות רק מתחילים להתאושש ולהרים ראש וכולנו תקווה ששנת 2022 תטיב אף יותר.
השפעות הסגר 12/20 – 2/21 וההגבלות
על פי "סקר מצב העסקים" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שנערך בתחילת חודש ינואר 2021 22% מבעלי העסקים העריכו כי לא יוכלו לקיים את העסק שלהם, יותר משלושה חודשים. השפעות ההגבלות והסגר שהחלו ב- 12/20 והסתיימו ב – 2/21 הראו עפ"י נתוני הלמ"ס כי מספר המובטלים לכל משרה פנויה עמד בחודש אפריל 2021 על כ־4.3 לכל משרה פנויה, ערך גבוה פי 2 מהיחס בין מובטלים ומשרות פנויות בשנת 2019 .
ההתאוששות שניכרת מתבטאת בעיקר בביקוש העולה מצד המעסיקים לעובדים, אך לא רק גם היצע מחפשי העבודה למקצועות השונים עלה ביחס לשנת 2020 החולפת.
את מי מחפשים המעסיקים: המקצועות המובילים בשנת 2021 בכל קטגוריה:
אנשי התמיכה, מהנדסי תעו"נ, מנהלי החשבונות, עורכי הדין, האחיות, מנהלי התפעול ואנשי ה- full stuck שלחו 30% יותר קו"ח בשנת 2021 מאשר בשנה הקודמת לה. מקצועות נוספים שנראה כי ההיצע גדל בהם ביותר מ- 35% הם מקצועות ההדרכה, עובדי הייצור, מאבטחים, נהגים, רכזי הגיוס, אנשי המכירות והמחסנאים.
מגמות עיקריות 2021
העבודה מהבית היא אחת המגמות שהחלה 'בלית ברירה' וממשיכה גם במקצועות פחות מקובלים באופן היברידי או מלא. בהמשך לכך מתחדדת הדרישה למדידת אפקטיביות עובדים לא עפ"י שעות עבודה אלא עפ"י תפוקה וביצוע משימות. הדרישה להביא לידי ביטוי יכולות דיגיטליות מובנת אף היא, כיון שהשימוש במחשב הפך הכרחי בכלל המקצועות במשק. מגמה נוספת שהחלה השנה וכפי הנראה תמשיך גם בשנת 2022, היא התמקדות בעובד, הן ברמת הרווחה והן בפן המקצועי. מעסיקים השקיעו בפיתוח מקצועי ורווחה ברמה האישית יותר מבעבר וזה ימשך גם בשנה הבאה.
שורה תחתונה: נראה כי יש מגמה חיובית בפעילות המשק וענפים רבים הצליחו להתאושש באופן כמעט מלא מהמשבר המתמשך, עם זאת ענפים רבים טרם התאוששו מהפגיעה הקשה ונראה כי נדרשת מדיניות ממשלתית שתסייע להם ובמקביל תצמצם את היקף המובטלים הגדול ע"י עידודם לחזור אל מעגל התעסוקה בהקדם. חשוב שמחפשי העבודה יהיו מודעים להתאוששות הניכרת בשוק העבודה, ובעיקר לעובדה שיש עבודה!
קרדיט תמונות: shutterstock